1. Pyydetään tammi-helmikuussa suurehko määrä ei-vielä-kuteneita mateita, kumpaistakin sukupuolta edustavia. Jotkut uskovat että se tapahtuu kökkimällä yön pimeydessä ja lumimyrskyssä jäällä heilutellen kalastajanlangan päässä julmaa madeharaksi kutsuttua laitosta. Se on kuitenkin pelkkä tarina jolla höpläytetään yksinkertaista naapuria jotta voidaan mennä porukalla nauramaan hänen palatessaan aamuyöllä turhalta reissultaan. Todellisuudessa mateet pyydetään marketin kalatiskin myyjältä, joka auliisti ne pientä nimellistä korvausta vastaan myös antaa.

 2.  

 3. Nyljetään mateet käyttäen apuna fileerauspuukkoa ja hohtimia. Sähkömiehet käyttävät työkaluina luonnollisesti sivareita ja kärkipihtejä.

 4.  

 5. Viedään mateennahat käsitöihin hurahtaneelle sukulaismummolle joka askartelee niistä joutsenmerkillä varustettuja kauppakasseja.

 6.  

 7. Avataan matikoitten vatsat varovasti ja otetaan talteen sukusolut sekä maksat. Muut sisälmykset nakataan supikoirille.

 8.  

 9. Iänikuisen madesopan sijaan etsitään netistä joku eksoottinen turskaruokaohje välittämättä sen suuremmin googlettamisen jättimäisestä MIPS-luvusta, korvataan turska mateella. Vaihtoehtoisesti savustetaan matikat, mutta silloin nylkeminen on syytä jättää väliin ja ekologiset kauppakassit jäävät saamatta. Nautitaan maderuoka hyvässä seurassa ruisleivän ja kuivan siiderin kera.

 10.  

 11. Irrotetaan mäti mätipusseista tarmokkaasti puristelemalla (sottaista puuhaa). Sekoitetaan joukkoon runsaasti hienoa merisuolaa ja hienoa sipulisilppua. Pakastetaan vähintään vuorokaudeksi, nälän yllättäessä tuntikin riittää. Nautitaan sulatettuna hyvässä seurassa ruisleivän päällä kuivan siiderin kera.

 12.  

 13. Laitetaan maksat kattilaan, lisätään vettä sen verran että ne peittyvät. Keitetään varttitunti, veden kiehuttua lisätään joukkoon merisuolaa ja tilliä. Nautitaan lämpimänä hyvässä seurassa ruisleivän päällä kuivan siiderin kera. Jos maksoja on kilokaupalla, jäähdytetään ne jääkaapissa ja syödään parin päivän sisällä tai pakastetaan ne myöhemmin nautittavaksi.

 14.  

 15. Laitetaan maidit kattilaan, varotaan särkemästä maitipusseja. Lisätään vettä sen verran että ne peittyvät. Keitetään varttitunti, veden kiehuttua lisätään joukkoon merisuolaa ja tilliä sekä maidin mietoa makua vahvistamaan sitruunapippuria tai kalamaustetta. Keittämisen jälkeen poistetaan vesi ja heitetään nokare voita kattilan pohjalle ja haudutetaan miedolla lämmöllä toiset 15 minuuttia (se poistaa niistä ylimääräistä nestettä). Nautitaan lämpimänä hyvässä seurassa ruisleivän päällä kuivan siiderin kera. Jäähdytys- ja pakastusmahdollisuus kuten maksoilla.