Nää juhlat juohtu miu mielee eellisen kirjotukse käkikommenteist. Terveisii vaa Kössille jos tän satut lukemaa.

 

Myö oltii Jartsu kanssa Kössi häis, mie e iha tarkkaa muista mis ku siit ojjo yli kymmene vuotta mut maaseuvul Pohjammaa ja Varsinaissuome välimail ne piettii. Sulhane oli täält mut ei se enää puhunu karjalaa, ymmärs kuitekii. Sitte Jussi ol kans täält ja meie perreet tietyst ja sulhase vanhemmat mut kaik muut ol lännestä.

 

Myö sulhase nuoruuvekavereina saatii oma ohjelmanumero, myö päätettii hauskuttaa yleisöö iäikuise vanhoil itäsuomalaisil murre- ja maakuntavitseillä. Ehä myö tiietty et sielpäi jotkuu o vieläkii vihasii karjalaisil ku evakot vei niie parhaat pellot, ja vaik myö ois se tiiettykii ni ehä myö ois siit välitetty. Tai saattoha se olla niikii et ne ei vaa ymmärtäny meie kieltä mut kyl mie luule et niil ol oikeesti jääny jotai raumoja evakoista.

 

Tälviisii myö haastettii:

 

-Hei Jartsu, kuule. Tiiet sie mitä vaste hauskannäköse tytö ei piä lähtee kävelemää Mikkelitietä Savitaipaleelt pohjosee päi?

-Emmie tiie, kerro.

-Noku Suomennieme ja Ristiina rajal se muuttuu äkkiä haaskan näköseks.

 

Täs kohti Jussi nauro suuree äänee ja sulhastaki nauratti, mut morsmaikku näytti kumma vakavalta. Muu juhlaväki ol iha hiljaa. Mut ehä myö älytty lopettaa, vaik myö oltii iha selvi päikii.

 

-Mut tiiet sie Deme miks Karjala kannaksel ei enää kuule käe kukkumist?

-No mitä vaste?

-Noku silloku karjalaiset lähti evakkoo ni niil ol kaikil käet taskus.

 

Jussi kieriskel naurust lattial. Kössi hymyili pikkase toisel suupielel, ei kuitekaa morsiame puoleisel, morsia ol entist vakavampi ja juhlaväki näytti vihaselta. Ei ne meit tulleet muiluttamaa ku ne melkei kaik ol uskovaisii mut mie luule et niie miel ois kyl tehny. Myö älyttii olla viimiselt hiljaa, mitä nyt nopeesti hääparii onniteltii.