Viikko viisaampien ja vanhempien velimiesten kanssa Lapissa.  Hiihtoa niin paljon kuin vain  henkisentyöntekijän paikat kestivät ilman mainittavampaa ennakkoharjoittelua. Suosiolliset säät, kelpo kelit, mahtavat maisemat. Mitäpä tuosta enempää kertoilemaan, tuttuahan se. Hiihtomatka läpi Pyhätunturin Isokurua pitkin jäi kuitenkin pohdituttamaan.

Ensimmäinen kumma oli se, mitä varten jääkauden piti sulamisvesipuro kyntää 200 metriä syvänä suoraan läpi tunturin. Kevythän se on tietysti kaivaa kun tunturi on tehty konglomeraatista kunnon graniitin sijaan mutta kuitenkin. Eikö tuota olisi helpommalla päässyt kiertämällä pari kilometriä, pakkoko se oli juuri siitä kohtaa?

Vielä oudompi ilmestys tuli vastaan kurun pohjoispäässä kun äkisti edessä nökötti pieni ja pyöreä Pyhäkasteenlampi jäätyneine vesiputouksineen. Perimätiedon mukaan (tai siis googlen, mutta sehän on sama asia) Esaias Masvetti Fellman järjesti siellä joukkokasteen pakanoille vajaa 400 vuotta sitten. Miksi Masvetti siellä tunturissa kastajaisia piti, halusiko olla niinkuin Johannes Kastaja erämaassa? Vai pitikö vasiten juuri lappalaisten pyhillä paikoilla näyttää kenen jumala on kingi? Ja mitä tuumivat originaalit, olivatko iloisia kun ei tarvinnut enää seidoille uhrata? Vai vedättivätkö vain pappirukkaa, tai ottivatko vain varmuuden vuoksi uuden Kristus-jumalan mukaan palvottavien joukkoon?

Ja lopuksi vielä kaikkein suurin kysymys: Millainen isä antaa lapselleen nimeksi Masvetti?