Onnimanni on outo tyyppi. Kukaan ei tiedä mitä hän tekee, tai miksi hän on edes olemassa, tai onko häntä ylipäätänsä olemassa. Kaikki voisivat elää varsin hyvin ilman Onnimannia.

 

Yksi poikkeuksellinen kyky on kuitenkin tehnyt hänestä sen verran kuuluisan että hän on saanut oman nimikkolorunsakin. Hän on samojedien ja ostjakkien sukua (kuten me kaikki), ja shamaanien veri virtaa hänessä vahvana. Siksi hänellä on taito muuttua kalaksi. Luulen että loveenlankeajien joukosta löytyy korkeammallekin arvostettuja kykyjä, mutta taitonsa kullakin. Onnimannista matikka.

 

Minua tuo erityiskyky vaivaa kovasti. Syön mielelläni madetta. Syön sitä keitettynä. Syön sitä savustettuna. Syön sitä muhennoksissa. Erityisen suurena herkkuna syön sen maksat, mädit ja maidit. Mikään ei ole mukavampaa kuin talvisen verkkoreissun päätteeksi laittaa mateen maksat ja maidit kiehumaan suolasipulivedessä ja nauttia ne sen jälkeen ruisleivän päällä kuivan siiderin kera (ks. myös matikanopettajan ruokaohjeet)

 

1251463848_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Mutta. Entä jos Onnimanni ui juuri Laihianselällä. En millään tahtoisi pyydystää, saati syödä vahingossa häntä. Eniten minua vaivaa ajatus kattilassa porisevasta matikanmaidista joka voikin olla Onnimannin... Mitä voisin tehdä?

 

Vastaus pakinaperjantain haasteeseen 144: onnimanni