Lastu keksi syksyn iloksi uuden haasteen: bloggaajat kertovat omat suosikkiruokaohjeensa. Sain kunnian tulla haastetuksi heti ensimmäisellä kierroksella lisähuomautuksella kalaa, kiitos.

Kalassa pidän yksinkertaisista ruokalajeista, kalan hyvää mutta mietoa makua ei kannata peittää ylenmääräisillä lisukkeilla eikä vahvoilla pippureilla. Juuri äsken nautin 2-kiloista savulahnaa rasva suupielistä valuen. Ohjeena savulahna on kuitenkin aika tylsä, vai miltä tällainen näyttää?

  • Ruokalaji: savulahna.

  • Ohje: Savustetaan lahna

Siksi otinkin tähän postaukseen kaksi ohjetta sellaisista lempiherkuistani jotka teettävät hiukan enemmin työtä ja joissa käytetään ei-niin-kovin-arvostettuja kalalajeja.

 

SARDIINIA SAIMAALTA

 

Ainekset:

  • Lasipurkkeja vetoisuudeltaan 0,5-1 ltr. Kurkkupurkit käyvät oikein hyvin, kunhan kannet ovat ehjät. Purkkeja ei tarvitse erikseen desinfioida.

  • 5 kg pikkusärkiä (Ne saa varmimmin väärään aikaan tai paikkaan lasketusta harvanpuoleisesta muikkuverkosta, myös katiska voi niitä antaa.)

  • kylmäpuristettua rypsiöljyä, suolaa, kalamaustetta/kuivattua tilliä, tomaattipyreetä.

Valmistus:

  • Poistetaan särjistä päät ja suolisto. Suomustus ei ole tarpeen. Pilkotaan kalat paloiksi ja mätetään lasipurkkeihin niin että purkit melkein täyttyvät, sullotaan kevyesti.

  • Keitetään säilöntäliemi 0,5 litrasta vettä, veden kiehuessa lisätään suolaa 70g, muutama hyppysellinen kalamaustetta ja 100g tomaatipyreetä. Sekoitetaan.

  • Kaadetaan purkkeihin ensin loraus rypsiöljyä, sitten säilöntälientä niin että kalat melkein peittyvät ja vielä lopuksi loraus öljyä.

  • Kierretään kannet kiinni ja laitetaan purkit kylmään sähköuuniin uunipellille. Käännetään lämpö 120 C:een noin tunniksi. Kun purkeissa näkyy pientä kuplintaa, pudotetaan lämpötila 105 C:een. Viiden tunnin kuluttua käännetään lämpö pois ja annetaan purkkien jäähtyä 6 tuntia uunissa.

  • Tarkistetaan että kannet ovat menneet lommolleen, jolloin umpiointi on onnistunut. Säilytetään jääkaapissa tai kylmiössä

Syödään leivän päällä (se leipä ei voita eikä makkaroita tarvitse), sopii myös perunan tai makaronin lisukkeeksi. Purkit säilyvät jääkaappilämpötilassa hyvinkin puoli vuotta, tai säilyisivät elleivät tulisi sitä ennen syödyksi. Jos joku purkki ei ole umpioitunut, syödään se viikon sisällä valmistamisesta.

Särkien sijaan voi toki käyttää myös pikkuahvenia, joista poistetaan perattaessa pään ja sisälmysten lisäksi selkä- ja vatsaevät. Muikusta tulee myös hyvää purkkikalaa, silloin päätkin kannattaa jättää poistamatta ja kypsymisaikaa voi lyhentää 4 tuntiin.

 

 

MATTI JA MAIJA MATIKAN MÄTIMAITIMAKSAHERKUT

Tämä ohje on jo julkaistu blogissani tammikuussa, matikankutua odotellessa. Tässä se tulee uusintana, koska made on aina kehujen väärti.

Pyydetään tammi-helmikuussa suurehko määrä ei-vielä-kuteneita mateita, kumpaistakin sukupuolta edustavia. Urheimmat pyytävät ne yön pimeydessä madepilkillä. Laiskemmat kalastajat käyttävät verkkoa. Jotkut pyytävät ne naapurin kalastavalta vaarilta tai jopa kalatiskiltä. 

Nyljetään mateet. Avataan vatsat varovasti ja otetaan talteen sukusolut sekä maksat. Muut sisälmykset nakataan supikoirille. Itse mateesta syntyy herkullinen keitto tai muhennos. Myös savustettu matikka on hyvää, mutta savustettavia mateita ei kannata nylkeä lainkaan. Suurimmat herkut ovat kuitenkin ilman muuta maksat, maidit ja mädit.
 

Irrotetaan mäti mätipusseista tarmokkaasti puristelemalla (sottaista puuhaa). Sekoitetaan joukkoon runsaasti hienoa merisuolaa ja hienoa sipulisilppua. Pakastetaan vähintään vuorokaudeksi, nälän yllättäessä tuntikin riittää. 
 
Laitetaan maksat kattilaan, lisätään vettä sen verran että ne peittyvät. Keitetään varttitunti, veden kiehuttua lisätään joukkoon merisuolaa ja tilliä.

Laitetaan maidit kattilaan, varotaan särkemästä maitipusseja. Lisätään vettä sen verran että ne peittyvät. Keitetään varttitunti, veden kiehuttua lisätään joukkoon merisuolaa ja tilliä sekä maidin mietoa makua vahvistamaan sitruunapippuria tai kalamaustetta. Keittämisen jälkeen poistetaan vesi ja heitetään nokare voita kattilan pohjalle ja haudutetaan miedolla lämmöllä toiset 15 minuuttia (se poistaa niistä ylimääräistä nestettä).

Mäti syödään kaviaarin tapaan kylmänä. Maksat ja maidit nautitaan ensisijaisesti lämpimänä ruisleivän päällä tai perunan kyytipoikana. Jos niitä on ylenmäärin, jäähdytetään ne jääkaapissa ja syödään parin päivän sisällä tai pakastetaan ne myöhemmin nautittavaksi.