Kis kis kippurahäntä,
Huomenna mennään Lappeenrantaan.
Mitä sinne tekemään?
Dinosauruksia näkemään.
 
Mitkä niiden nimet ovat...

1276470108_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tasan vuosi sitten valitin maakunnan kuntien omistaman matkailuyhtiön tehottomuutta ja nurkkakuntaisuutta kun täällä yritettiin luoda ihan oma Saimaa-brändi sen sijaan että tehtäisiin yhteistyötä muiden saimaankaupunkien kanssa. Yhtiön johto kunnostautui myös höynäytettävyydessä, se osti matkailupalvelujen nettikauppaa varten sadoilla tuhansilla euroilla arvottoman ja toimimattoman verkkokauppasovelluksen. Nyt onneksi on päätetty koko yhtiön korvaamisesta uudella goSaimaa-yhtiöllä jossa elinkeinoelämällä on enemmistö niin osakkeissa kuin hallituspaikoissa. Verkkokaupan olivat jo vähin äänin kärränneet bittien hautausmaalle. 

Mutta mitä kauempaa tuleva, kuukkelia tietolähteenään käyttävä turisti Saimaasta saa selville hakusanalla saimaa? Wikipedia kertoo maantieteelliset faktat monellakin kielellä ja löytyy pari sanomalehteä, löytyypä sieltä peräti kaksi matkailijoille suunnattua portaaliakin. goSaimaa.fi tervehtii kävijää sloganilla ”Saimaa tutuksi” kertoen Etelä-Karjalan matkailutarjonnasta. www.saimaa.fi-sivusto taas toivottaa kävijän tervetulleeksi Kuopion alueelle.

1276470085_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Missä ovat Savonlinnan lörstsyt ja Puumalan siltakemmakat? Ne löytyvät sivulta www.suursaimaa.com, mutta vain jos vaihtaa hakusanaksi suur-saimaa. Olisiko korkea aika luoda turisteille yksi saimaa-portaali jonka alta löytyisi koko alueen infot, vaikka vain google-näkyvyyttä varten? Luovutan tämän idean ilmaiseksi kolmen Saimaan maakunnan matkailuyhtiöille ja maakuntajohtajille. (Tai miksei neljänkin, mutta Pohjois-Karjala ei näytä Saimaan vetovoimaan luottavan, siis ne kolme ovat Etelä-Karjala, Etelä-Savo ja Pohjois-Savo.)

Kyllä Lappeenrannan matkailussa toki on tapahtunut mennen vuoden aikana paljonkin, ei matkailuyhtiön ansiosta vaan siitä huolimatta. Upeisiin Saimaan rantamaisemiin on nousemassa jättimäinen vapaa-aikakeskus Saimaa Gardens jonka suuruutta kuvaa ehkä parhaiten ravintola- ja anniskelutilojen mitoitus 2300 yhtaikaiselle asiakkaalle. Hyvä kai niin, tietäähän se melkoista työpaikkamäärää ja sitä kautta hyvinvointia koko maakuntaan. Ekologisestikin ajateltuna ajatus yhdestä jättisuuresta matkailukompleksista on varsin siedettävä, asiakkaat tullevat lähialueilta ja venäläiseen tapaan vielä suurelta osin junalla, myös jäte- ja jätevesihuolto on helppo järjestää laadukkaasti yhdelle 300 hehtaarin alueelle.

1276470097_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Jos joku ei kuitenkaan tahdo lomallaan tai lomasellaan kylpeä, golfata ja elää festivaalielämää yhdessä 5000 muun kanssa niin ymmärrän hyvin, täältä löytyy onneksi myös hiljaisempia ja ilmaisiakin iloja. Voi vaikka illan hämyssä puolisalaa hiippailla Lappeenrannan satamaan ihastelemaan uutta hiekkalinnaa sulkemisajan jälkeen, kuten minä eilen tein. Sillä hiekkahirviöitähän lorun dinosaurukset ovat eivätkä suinkaan poliittisia päättäjiä. Ei kai kukaan muuta luullutkaan?

1276470070_img-d41d8cd98f00b204e9800998e